2 Şubat 2013 Cumartesi

Makale İnceleme Örneği


MAKALE İNCELEMESİ

1.MAKALENİN TANITIMI
1.1.MAKALENİN ADI: İŞLETMELERDE İŞGÖREN BULMA VE
SEÇME AŞAMALARI
1.2.YAYIMLANAN YER:  Journal of Naval Science and Engineering
2010, Vol. 6 , No.1, pp. 79-93
1.3. MAKALEYİ HAZIRLAYAN: Hava ÇAVDAR, Dz.Ütğm.Mehmet ÇAVDAR

2. MAKALENİN ŞEKİLSEL İNCELEMESİ 

İncelediğim makalenin sayfa düzenine önem verilmiştir. Yazılar 11 puntoda Times News Roman yazı stili ile yazılmıştır. Yazım kurallarına, noktalama ve imla kurallarına uyulmuş, anlaşılır, sade bir üslup kullanılmıştır.
Makalede giriş bölümü kullanılmıştır. Yazar makaleye, yeni işgören bulma ve seçilmesi zorunluluğunun nedenlerini açıklayarak giriş yapmıştır.  Makalenin amacı ise işgören bulma ve seçme sürecini aşamalandırarak açıklamaktır.Makalede sonucunda; işletmelerin iş gören bulma, seçme sürecinin  işletmenin yaşamını sürdürebilmesi için önemi vurgulanmıştır.Kaynakçada on bir tane kaynak gösterilmiştir. 

3.BİÇİMSEL İÇERİK

            Bu makalede öncelikli olarak giriş bölümünde işletmenin işleyebilmesinin yapmış veya yapacak olduğu etkin bir işgören bulma ve seçme sürecine bağlı oldugu acıklanmıştır. Burdan yola çıkılarak işgören bulma, işletmenin ihtiyaç duyduğu niteliklere uygun adayları bulma sürecini oluşturur. İşgören seçimi sırasında işletmenin kötüler arasından en iyiyi seçme durumunda kalmaması için aday bulma çabalarını etkin hale getirmeli ve iyiler içinden en iyiyi seçmelidir. Bunu yaparken de en ideal insan gücünü hangi kaynaklardan sağlayacağını saptanması gerekir. Bunun nasıl yapılabileceğini işletmenin izlediği personel politikası belirler. İşletmelerin işgören eksikliklerini tamamlamak için genelde kullandığı iki yöntem vardır. Bunlardan bir tanesi iç kaynaklardan yararlanmak diğeri ise dış kaynaklara başvurmaktır. İşgücü ihtiyacının giderilmesinde işletmelerin aklına gelen ilk yöntem iç kaynakları kullanmak olmuştur. Başlıca faydaları;
Kurum içinde hareketliliğin sağlanması
Kurumun kendi öz kaynaklarından yararlanması
Daha düşük maliyetli olması
Yeni yeteneklerin keşfedilmesi ve alt kadrolara fırsat verilmesi
Kurumdan dışarıya beyin göçünün engellenmesi
Elemanın adaptasyonun hızlı olması sonucu verimliliğin artmasıdır.
            Dış kaynaklardan personel sağlama amacıyla işletmelerin yararlanabilecekleri ilanlar, doğrudan başvurular işletme çalışanlarının aracılığıyla yapılan, başvurular, iş ve işçi bulma kurumları, özel insan kaynakları danışmanlık büroları, eğitim kurumları, işgören kiralama, internet gibi çeşitli araçlar bulunmaktadır. Makalenin 3. bölmünde yazar İş gören seçimi aday araştırma ve bulma çabaları sonucu oluşturulan aday grubu içerisinden hangilerinin işe alınacağına karar verme faaliyetlerinden oluşan ve bir dizi aşamayı içeren süreçtir. Bu aşamada işletmenin ihtiyaç duyduğu, açık iş ya da işlerin gerektirdiği nitelikler dikkate alınarak başvuruda bulunan adayların nitelik ve uygunlukları araştırılır. Seçim sürecindeki aşamaların sayısı ve kullanılan araçlar işletmenin büyüklüğüne, işlerin niteliklerine, seçilecek personel sayısına vb. etmenlere göre farklılık gösterebilmektedir. İş gören seçimi konusunda işletmeler, biçimsel (sistematik) ya da biçimsel olmayan bir yaklaşım benimseyebilirler. Biçimsel olmayan yaklaşımda, genellikle karar verici işveren veya yönetici, adaylarla görüşür,değerlendirir ve seçim kararı verir. Biçimsel veya sistematik seçim süreci ise aşağıdaki aşama ve faaliyetleri içerir.
1 Başvuru Kabulü- Ön Görüşme
2 Testler
2.1 Bilgi Ölçüm Testleri
2.2 Psikoteknik Testler
2.3 İş Görüşmesi
2.3.1 Görüşme Yöntemleri
2.3.2 Görüşmedeki Soru Tipleri
2.4 Referans Araştırması
2.5 İşe Alım Kararı
2.6 Sağlık Kontrolü
2.7 İşe Başlatma

            Makalede sonuç başlığı altında işgören bulma ve seçme sürecinin başarılı olabilmesi için aşağıdaki maddeler belirtilmiştir.
a. İş analizinin doğru yapılması,
b. Seçilen görüşmecilerin süreç ve işletme hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları,
c. İşletme içindeki iş gücü, bilgi, yetenek, performans vb. konuların yer alacağı bir envanter oluşturulması,
d. İşletme dışından ihtiyaç duyulan kalifiye elemanlara ulaşmak için doğru ilan verilmesi,
e. Başvuran adayların vermiş olduğu belgelerin objektif olarak incelenmesi,
f. Son görüşme için seçilen adayların uygun kişiler olduğundan emin olunması,     
g. Son görüşme sonrası seçilen adaylara doğru işe doğru adam prensibi ile uygun işin teklif edilmesi,
h. Kazanılan işgören bulma ve seçme tecrübeleri ile mevcut işgören bulma ve seçim sürecinin iyileştirilmesi gerekir.

4.KİŞİSEL KANAAT

İncelemiş olduğum bu makale düzeyli, akademik bir çalışma olmuştur. Her bölüm açık ve anlaşılabir şekilde açıklanmış ve yorumlamıştır. İşgören bulma ve seçme aşamaları konusunda sistematik bilgi vermektedir. Bu maddelerin uygulanabilirliği her işletme ve işletmenin koşullarında ayrıca tartışılarak göz önünde bulundurulmalıdır.
                                                                                                   
                                                                                                                Mustafa ŞAHİN

5 yorum:

  1. Çok güzel bir çalışma olmuş çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,

    Öncelikle faydalı içeriklerle zenginleştirdiğiniz başarılı platformunuz için sizleri tebrik ederiz.
    Sitenizde ( http://yazilanmakaleler.blogspot.com.tr/2013/02/makale-inceleme-ornegi.html bölümünde) makale çeviri hizmetlerimizle ilgili ufak bir bilgi notu ve sayfamıza ait bir link (https://www.protranslate.net/tr/makale-cevirisi/) paylaşma konusunda sizinle iletişime geçmek istedik.

    Bu konuda bir çalışma yapmamız mümkün olur mu sizlerle?

    Teşekkürler
    Ekrem Yüksel
    Marketing Specialist
    marketing@protranslate.net
    www.protranslate.net

    YanıtlaSil