2 Şubat 2013 Cumartesi

ÖRGÜTE BAĞLILIĞI ETKİLEYEN FAKTÖRLER




İşgörenlerin örgüte bağlılık hissetmesi, kendi iş verimlerini arttırarak örgüt için olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Dolayısıyla bir örgütün, işgörenlerin örgüte bağlılığını arttırabilecek ya da azaltabilecek faktörlerin farkında olması önemli bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır.
Örgütsel bağlılığı etkileyen ve belirleyen çeşitli faktörler vardır. İşgörenlerin örgüte bağlılığını etkileyen bu faktörler şöyle sıralanmaktadır (Balay, 2000; Çetin, 2004, 99):


1- Yaş, cinsiyet ve deneyim.
2- Örgütsel adalet, güven, iş tatmini.
3- Rol belirliliği, rol çatışması.
4- Yapılan işin önemi, alınan destek.
5- Karar alma sürecine katılım, işin içinde yer alma.
6- İş güvenliği, tanınma, yabancılaşma.
7- Medeni durum, ücret dışında sağlanan haklar.
8- Çaresizlik, iş saatleri, ödüller, rutinlik.
9- Terfi olanakları, ücret, diğer işgörenler.
10- Liderlik davranışları, dışarıdaki iş olanakları, işgörenlere gösterilen
ilgi.

Örgütsel bağlılığı etkileyen faktörler üzerinde yapılan bir araştırmada Oliver (1990), demografik faktörlerin örgütsel bağlılık üzerindeki etkilerinin nispi olarak daha az; örgütsel ödüller ve iş değerlerinin ise, örgütsel bağlılıkla daha güçlü bir ilişki içinde olduğunu gözlemlemiştir. Bu bağlamda, güçlü katılımcı değerler sergileyen işgörenlerin daha yüksek düzeyde örgütsel bağlılık gösterdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bir başka çalışmada Mathieu ve Zajac (1990), örgütsel bağlılıkla 48 değişken arasında ilişki bulunduğunu belirtmişlerdir. Ancak bunlardan sadece medeni durum, yetenek, ücret, yetenek çeşitliliği ve faaliyet alanı, görev bağlılığı, lider iletişimi ve katılımcı liderlik kavramlarının bağlılıkla doğrudan ilişkili olduğunu test edebilmişlerdir. Yukarıda da ifade edildiği üzere, örgütsel bağlılığı etki eden birçok faktör bulunmaktadır. Ancak, sözü edilen bu faktörlerin hangisinin bağlılığı daha iyi ya da daha güçlü şekilde kestirdiği yönünde kesin ifadelerde bulunmak yanıltıcı olabilecektir.

1 yorum:

  1. https://www.metpordekor.com/blog/386-mantolama.html
    https://www.metpordekor.com/
    https://www.metpordekor.com/blog/572-eps-ve-xps-karsilastirmasi.html
    https://www.metpordekor.com/blog/393-mantolama-metrekare-m2-birim-fiyatlari.html
    https://www.metpordekor.com/blog/381-dis-cephe-mantolama.html
    https://www.metpordekor.com/blog/382-dis-cephe-kaplama.html

    YanıtlaSil